חקר תעשיית הכיבוש

מי מרוויח מהכיבוש הוא מרכז מחקר שמטרתו לחשוף את המעורבות המסחרית של חברות ישראליות ובינלאומיות בשליטה המתמשכת של ישראל בשטחים הכבושים בגדה המערבית, בעזה, במזרח ירושלים וברמת הגולן. בשלב זה, הפרויקט חוקר את המעורבות הישירה של גופים עסקיים ומסחריים בכיבוש על פי שלושה חתכי מעורבות עיקריים: תעשיית ההתנחלויות, ניצול כלכלי ושליטה באוכלוסיה.


מאגר מידע מקוון ומרכז מידע

באתר זה מציע המרכז מאגר נתונים נרחב על חברות מסחריות, בינלאומיות וישראליות, הפעילות במנגנון הכיבוש. האתר מתעדכן באופן שוטף כחלק מעבודת מחקר מתמשכת. מי מרוויח מהווה גם מרכז מידע, הנותן מענה לפניות מטעם יחידים וקבוצות מישראל ומרחבי העולם, הקוראות לאחריות תאגידית, הגנה על זכויות עובדים ואקטיביזם כלכלי, במטרה לסיים את הכיבוש הישראלי.


דוחות עומק 

חלק נוסף מפעילות המרכז היא הפקת דוחות עומק ודוחות המוקדשים למעורבות של חברות ספציפיות בכיבוש. כל הדוחות זמינים באתר זה. 
דוחות העומק האחרונים של מי מרוויח:

·         פרויקט בז”ל של HP לזיהוי ביומטרי במחסומים.
·         התלות של תעשיית היין הישראלית בכרמים וביקבים המצויים בשטחים הכבושים.
·         פרויקט הרכבת המהירה בין תל אביב וירושלים, החוצה דרך שטחים כבושים.
·         הניצול של שוק פלסטיני שבוי בידי תעשיית התרופות הישראלית והבינלאומית

 

דוחות נוספים מוקדשים לפעילות של חברות ספציפיות המעורבות בכיבוש, כמו: 
·         השימוש המסחרי של חברת אהבה – מעבדות ים המלח במשאבי טבע מהשטחים הכבושים.
·         חברת סודה סטרים (סודה קלאב) שבבעלותה מפעל בהתנחלות.
·     חברת G4S (השמירה), העוסק במעורבותן של חברות אבטחה פרטיות בכיבוש הישראלי


ההשפעה המשמעותית של מחקר אסטרטגי

מטרת המידע המפורסם היא לעודד שיח ציבורי על ההשפעות הכלכליות של הכיבוש. הפרויקט חושף את האינטרסים הכלכליים, המקומיים כמו גם הבינלאומיים, המשחקים תפקיד בשימור השליטה הישראלית באזורים הכבושים, ומאפשר הבנה על הדרכים שבהן אינטרסים אלה משפיעים על קבלת ההחלטות בשדה הפוליטי. הפרויקט משמש כמאגר מידע וכמרכז מידע עבור ארגונים רבים ופעילות עצמאיות ברחבי העולם. תקוותנו היא שפרסום מאגר המידע יקדם דיון ציבורי גלוי אודות הרווחים והעלויות השונים של הכיבוש למגזרים שונים בחברה הישראלית, אודות האינטרסים הכלכליים של גופים שונים בארץ ובעולם, וההשפעה של אינטרסים אלו על קבלת ההחלטות הפוליטיות והמשך הכיבוש. 


היסטוריה
מי מרוויח נוצר בשנת 2007 כפרויקט מחקר של קואליציית נשים לשלום – ארגון פמיניסטי, יהודי-פלסטיני, שחרת על דגלו את המאבק בכיבוש. דמותו ואופיו הפוליטי של המרכז התעצבו כתוצאה מפועלן העקבי והמסור של אקטיביסטיות רבות בקואליציה ומסדר היום הפמיניסטי-רדיקלי של הארגון, שהיווה בית מטפח לפרויקט.

בשנת 2013, עם צמיחתו והתבססותו של מי מרוויח כמרכז מחקר, נפרד הפרויקט מהקואליציה והפך לארגון עצמאי. שני הארגונים ממשיכים לשתף פעולה גם היום כארגוני אחות.

* על אף מאמצינו לספק מידע מעודכן ומהימן ככל האפשר באתר זה, הוא עלול להכיל אי דיוקים ואף טעויות.
  אנא 
פנו אלינו עם תיקונים לטעויות שאולי נפלו במידע הקיים, עם מידע נוסף, או עם הצעות ורעיונות לפעולה נוספת.